geen afbeelding_web.jpg

Zantedeschia

FAMILIE
Araceae /Aronskelken.

HERKOMST
De Zantedeschia heeft zijn oorsprong in Afrika.

IN DE VOLKSMOND
De Zantedeschia staat ook wel bekend als Calla.

VERZORGING

Standplaats
Plaats de Zantedeschia op een lichte standplaats zonder direct zonlicht. Bij het selecteren van een standplaats is het van belang de plant niet op een plaats te zetten waar het tocht. Tocht komt de plant niet ten goede.
De plant is ook geschikt voor een standplaats buiten. Ook hier geldt: bescherm de plant tegen direct zonlicht. De plant heeft een transitie periode nodig om aan de verhoogde lichtintensiteit te wennen. Gebeurt dit niet dan zal de plant verbranden en zijn sierwaarde verliezen.

Water
De Calla kan je het beste één keer per week water geven. Voorkom hierbij dat er een laagje water onder in de pot opbouwt. Hierdoor kan er wortelrot ontstaan. De Zantedeschia is een plant die kan huilen bij een overschot aan water. Dit doet de kamerplant niet omdat hij verdrietig is, maar omdat hij op deze manier een teveel aan water afscheidt. Doordat de wortels teveel water hebben gehad zullen zij dit absorberen. ’s Nachts wordt dit door de plant vervoerd en hangt het vervolgens in de ochtend als tranen aan de bladpunten.

Sproeien

Voeding
Het bijvoeden van deze bloeiende kamerplant is niet noodzakelijk, maar mag wel.

Winterverzorging
De Zantedeschia is een knol, zodoende zal alles boven de grond in de winterperiode afsterven. Dit doet de plant om energie te besparen, zodat alle beschikbare energie gebruikt kan worden voor de ontwikkeling van de bol. Deze plant is kortom niet winterhard. In de herfst moeten de knollen worden opgraven en op een koele droge plaats worden bewaard. of in de winter goed worden afgedekt. Ze kunnen ook prima in een pot geplant worden. De pot met knol en aarde kan je in de winter dan op een koele droge plaats laten overwinteren.

Let op: in de winter de plant geen water geven. Deze bol zal zich na verloop van tijd steeds verder ontwikkelen en in de lente weer uitkomen. Begin ook dan pas weer met water geven (medio/eind maart).

Overige zorg
Het snoeien van de Zantedeschia is niet noodzakelijk. Wanneer de bladeren van de Zantedeschia geel of bruin worden is dit een teken van ouderdom. De plant scheidt zijn oudere bladeren namelijk regelmatig af. Deze bladeren zijn gemakkelijk weg te snijden. Uitgebloeide bloemen kunnen het beste uit de kern worden getrokken en niet gesneden. Wanneer de bloemen namelijk worden geknipt, zal er een klein restant achterblijft dat kan gaan rotten. Wanneer je de bloem eruit trekt, gebeurt dit niet en blijft de plant gezond.

VERPOTTEN
Je kunt de Zantedeschia verpotten wanneer zijn huidige kweekpot te klein wordt. Je kunt dit het beste doen aan het begin van de lente. Het is ook mogelijk om de plant na de bloeiperiode naar de volle grond te verpotten op balkon of tuin.

VERMEERDEREN
Het vermeerderen van de Zantedeschia is redelijk eenvoudig. Snijd hierbij een stuk van de wortelstok of direct van de knol af, met hierop een oog of uitloper. Plaats dit in een bloempot om zich te laten ontwikkelen. Na verloop van tijd zal deze blad aanmaken en boven de pot uitkomen. Voor de watergift tijdens dit proces is het raadzaam om spaarzaam te zijn met water geven zolang er geen blad zichtbaar is. Zodra het blad zichtbaar is mag er meer water worden gegeven.

ZIEKTES?
Hoewel de Zantedeschia van naturen niet specifiek gevoelig voor een bepaalde vorm van ongedierte, is regelmatig sproeien aan te bevelen. Niet alleen voor de gewenste hogere luchtvochtigheid, maar ook omdat dit preventief werkt tegen ongedierte.

GIFTIG?
Het is raadzaam om de plant buiten het bereik van huisdieren en kleine kinderen te houden. Alle delen van de Zantedeschia zijn namelijk in lichte mate giftig.

WETENSWAARDIGHEDEN
Oorspronkelijk komt deze plant uit Zuid-Afrika en zijn er 8 soorten bekend. Met uitzondering van Zantedeschia aethiopica, die een wortelstok heeft, bezitten de planten een knol. De Zantedeschia wordt gezien als bloem van zuiverheid, reinheid en sympathie en staat voor schoonheid. Ze wordt ook gezien als geluksbloem, omdat de Grieken en Romeinen haar associeerden met feesten want de bloemvorm lijkt op een kelk die werd gebruikt om te proosten.

De bloeitijd ligt tussen de drie en acht weken, afhankelijk van de temperatuur, licht en het soort. Hoe groter de knol, hoe meer bloemen er uit zullen komen. Het merendeel van de soorten die tegenwoordig worden aangeboden zijn kruisingen tussen verschillende in het wild in Zuid-Afrika voorkomende rassen zoals: Zantedeschia rehmanii, Zantedeschia albomaculata en Zantedeschia elliottiana. Bij de ontwikkeling van nieuwe soorten wordt vooral gelet op een rijke bloei maar ook de bloemvorm en de kleur.


TEMPERATUUR
Overdag: 14°
‘s Nachts: 6°

geen afbeelding2_web.jpg