Scindapsus pictus 'Argyracus'_web.jpg

Scindapsus & Epipremnum

FAMILIE
Araceae

HERKOMST
Zowel Scindapsus als Epipremnum komen voor in grote delen van Zuid-Oost Azië, tropisch Australië en Oceanië en komen vooral voor in regenwouden. Deze geslachten uit de aronskelkfamilie lijken erg op elkaar en hebben ook een vergelijkbare verzorging nodig. Niet zo gek dus dat ze vaak met elkaar worden verward!

IN DE VOLKSMOND
Epipremnum, Pothos, Scindapsus, Drakenklimop

VERZORGING

Deze klimmers gedijen het beste wanneer de potgrond tussen de watergiftbeurten door bijna helemaal uit kan drogen. Steek je vinger diep in de aarde om te voelen of het daar bijna droog is. Geef dan pas weer water. Bij een teveel aan water zullen de bladeren van je plant geel worden en kan er wortelrot intreden.

Scindapsus en Epipremnum kunnen goed tegen verschillende lichtintensiteiten. Alleen de middagzon moet vermeden worden, die kan zorgen voor schroeiplekken op de bladeren. De plant groeit het hardste wanneer je hem op een plek zet met de hele dag indirect licht. Op een donkerdere plek zullen ze ook overleven, maar de groei kan dan teruglopen.

De planten hoeven niet per se besproeid te worden, maar het sproeien kan wel helpen om ongedierte te voorkomen en houdt de bladeren stofvrij.

Zowel de Scindapsus als de Epipremnum kunnen onder de juiste omstandigheden snel groeien en dan lange stengels produceren. Je kan deze laten klimmen of laten hangen. In beide gevallen kan het voorkomen dat stengels te lang worden. Je kan ze in dat geval met een schoon mes afsnijden.

Je kan deze klimplanten bijvoeden in het groeiseizoen (maart tot oktober) door één á tweemaal per maand te bemesten.

VERPOTTEN
Verpot je Scindapsus of Epipremnum wanneer je bij het bekijken van de kluit meer wortel dan aarde ziet. Kies in dat geval een pot die 20% groter is dan het origineel en pot de plant op in een luchtig grond mengsel. Meng hiervoor bijvoorbeeld potgrond met zand, perliet en/of kokosvezel.

VERMEERDEREN
Scindapsus en Epipremnum zijn eenvoudig te stekken door een stengel af te snijden onder een bladknoop. Kies bij voorkeur een knoop uit waar al beginnende luchtwortels bij de zien zijn. Vanaf dat punt zullen later de wortels ontstaan. Het wortelen van de stekken gaat het makkelijkste in water of spagnum. Wanneer de wortels een aantal centimeter lang zijn kun je de stekken in de grond steken.

ZIEKTES?
Epipremnum en Scindapsus planten zijn over het algemeen sterk en redelijk bestand tegen beestjes. Mocht je toch ongedierte op je plant aantreffen, spoel dit er dan zoveel mogelijk af onder de douche en behandel de plant daarna met een mengsel van water met 2% spiritus en groene zeep. Blijf dit herhalen tot de plaag compleet verdwenen is.

GIFTIG?
Beide geslachten zijn licht giftig voor mens en dier. Na het eten van delen van de plant kunnen symptomen ontstaan zoals een branderig gevoel, opgezette mond en keel, blaren, misselijkheid en braken.

WETENSWAARDIGHEDEN
Sommige soorten uit deze geslachten, zoals de Scindapsus pictus, hebben zilveren delen die glimmen als de zon erop valt. Deze reflectie wordt veroorzaakt doordat er kleine luchtbelletjes tussen verschillende bladlagen zitten. Die reflecteren het licht in verschillende richtingen als de zon erop valt.

TEMPERATUUR
overdag: 18°

‘s nachts: 18°

geen afbeelding2_web.jpg