Cyanotypie

Je eigen blauwdrukWil jij je eigen botanische print maken? En ben je nieuwsgierig naar oude, fotografische processen? Begin dan met cyanotypie! Dat is makkelijker dan je denkt. In deze workshop leer je onder andere hoe je je eigen chemische product …


Je eigen blauwdruk

Wil jij je eigen botanische print maken? En ben je nieuwsgierig naar oude, fotografische processen? Begin dan met cyanotypie! Dat is makkelijker dan je denkt. In deze workshop leer je onder andere hoe je je eigen chemische product maakt en hoe je je papier voorbereid. In de Botanische Tuinen, waar de workshop plaatsvindt, vind je op de grond volop bijzondere bladvormen om mee te werken. Aan het einde van je deelname neem je je eigen prints mee naar huis. Er is maar plek voor acht personen per workshop. Reserveer dus op tijd!

Achtergrond

Cyanotypie is een van de oudste fototechnieken die er zijn. Het is een proces waarbij je lichtgevoelige ijzerzouten blootstelt aan sterk licht, waardoor een cyaanblauwe afdruk ontstaat. Leg je een object tussen het licht en het papier, dan krijg je een prachtige contactafdruk. Een blauwdruk. De botaniste Anna Atkins maakte de techniek wereldberoemd door deze als eerste te gebruiken voor het afdrukken van gedroogde zeewieren en algen. Een van haar beroemde boeken met cyanotypieën is recentelijk aangekocht door het Rijksmuseum. Op Artsy kun je een mooi artikel over haar lezen.

Workshop

De workshop wordt gegeven door Kurt de Wit, autonoom fotograaf en docent aan de Academie van Antwerpen en de Academie van Hoboken (België). Een fotografische impressie kan je hieronder bekijken. Het is aan te raden om oude kleding aan te trekken, want de blauwe kleur is niet uitwasbaar. Aan het eind van de workshop kun je een DIY-kit aanschaffen om thuis zelf aan de slag te gaan.


Vorige
Vorige

Wabi Kusa

Volgende
Volgende

Flesterrarium maken