Platycerium bifurcatum_web.jpg

Platycerium bifurcatum

FAMILIE
Polypodiaceae

HERKOMST
De plant komt oorspronkelijk uit Australië. Hij groeit hier als aanhangsel op andere bomen (of elektriciteitsdraden).

IN DE VOLKSMOND
Hersthoornvaren

VERZORGING

Standplaats
De Platycerium is tevreden met minder licht, waardoor hij zeer geschikt is voor de meer donkere plaatsen in de ruimte. Licht tot halfschaduwrijke plekken hebben zijn voorkeur. De volle zon absoluut vermijden: hij staat het liefste op een lichte plaats waar geen direct zonlicht staat. Ergens voor een raam op het zuiden of in de buurt van een raam op het westen of oosten is het beste.

Water
De Hertshoornvaren is een gemiddelde drinker, niet teveel en niet te weinig. Hij houdt er wel van om continue licht vochtige aarde te hebben, dus let daar op. Natte voeten vindt hij weer niet fijn. Door de overhangende bladeren is het soms lastig water geven. Dompel de plant daarom in, of plaats hem in een plantenpot met schotel zodat hij zelf het water uit de schotel kan opnemen. Probeer geen water te geven op de bladeren, maar giet het direct op de grond. Op deze manier blijft het wit beschermlaagje(!) op zijn bladeren behouden. Gebruik bij voorkeur regenwater op kamertemperatuur. Benevel de plant ook zo vaak mogelijk, maar min. 1x per week.

Sproeien


Voeding
De Platycerium eet als het ware sommige van zijn eigen bladeren op door ze in voedsel om te zetten. Dit zijn doorgaans de bladeren aan de zijkant van de plant. Dit is een heel natuurlijk proces. De mooie gevorkte bladeren waar hij zijn naam aan te danken heeft, blijven wel mooi. Eens in de maand een beetje extra plantenvoeding in het water doet wonderen voor de goede oude Hertshoornvaren. Wel enkel in de lente- en zomermaanden bijvoeden, nooit in het najaar en de winter. dan gaat hij in rust.

Winterverzorging


VERPOTTEN
Wij zetten deze plant vaak in een pot met aarde, maar eigenlijk is de Hertshoornvaren een epifyt, wat betekent dat hij de ‘aarde’ eigenlijk niet nodig heeft. Deze plant hoef je dus eigenlijk helemaal niet persé te verpotten behalve wanneer hij qua bladeromvang te groot wordt voor zijn pot en daardoor instabiel. Eens in de twee jaar is dan voldoende. Neem dan altijd een pot die minstens 20% groter is dan de vorige pot.

VERMEERDEREN
De Hertshoornvaren is moeilijk te stekken of vermeerderen. Dit komt omdat de bladeren zich al snel om de pot klemmen. Als je deze dan toch wilt gaan vermeerderen, is de kans groot dat je de plant beschadigd. De kweker vermeerdert deze plant door sporen die onderaan de bladeren zit te kweken. Dit is een moeilijk proces wat thuis lastig is om na te bootsen.

ZIEKTES?
De Hertshoorvaren is zoals de meeste varens gevoelig voor wolluis en dopluis. Controleer dus daarom regelmatig op deze beestjes. Op de site howareyougrowing.nl/plagen kan je binnenkort meer informatie vinden hoe je beestjes in je planten het beste (plantvriendelijk) kan bestrijden.

GIFTIG?
De Platycerium is niet giftig voor huisdieren of kinderen.

WETENSWAARDIGHEDEN
De Hertshoornvaren heeft twee soorten bladeren: steriele en fertiele die twee verschillende functies dienen. De steriele bladeren staan rechtop en geven steun aan de afhangende, fertiele bladeren. Deze zogenaamde nis- of mantelbladeren dienen niet alleen voor de opname van water en voedingsstoffen, maar ook voor de houvast en steun. Deze bladeren rotten langzaam weg. Hierdoor ontstaat hummus. De wortels halen hieruit hun voeding. Uit de steriele nisbladeren ontspringen de fertiele sporendragende, geweivormige ingesneden waaiers die zeer lang kunnen worden. Vandaar zijn naam. Deze is afgeleid van het Grieks: platys betekent breed, plat, vlak en keras betekent hoorn. De Hertshoornvaren als ‘Nederlandse’ naam is ook een hele passende, als je naar zijn uniek gevormde bladeren kijkt. De cirkelvormige inkeping in het midden van veel bladeren laat het op horens lijken die ook nog eens tot 2 meter lang worden. De bladeren hebben een waslaag die de plant tegen teveel verdamping beschermt. Hierdoor is de plant vrij goed bestand tegen droge lucht. Let dus op: de bladeren dus niet gaan afsponsen want dan verwijder je het viltachtige laagje . Dit laagje is zeer belangrijk is voor de plant omdat het het afweersysteemvan de plant regelt. Als je het verwijdert, zal de plant bruine vlekken gaan vertonen door schimmels en andere aantastingen.

TEMPERATUUR
Overdag: 22-25°

‘s Nachts: 18-22°

In de winter mag deze varen op een koelere plaats worden gezet, alhoewel de temperatuur niet onder 15° C mag dalen.

geen afbeelding2_web.jpg