Philondendron_web.jpg

Philodendron

FAMILIE
Araceae

HERKOMST
De Philodendron groeit oorspronkelijk in het regenwoud van Zuid-Amerika.

IN DE VOLKSMOND
Philodendron

VERZORGING

Standplaats
Philodendron
soorten gedijen prima met minder zonlicht. Vermijd direct zonlicht, vooral het felle middag zonlicht. Plaats deze kamerplanten idealiter 3-4 meter voor een raam op het noorden, of 4 meter op het oosten/westen, of 5-6 meter voor een raam op het zuiden. Deze afstanden zorgen ervoor dat de kamerplant maximaal 3 uur direct zonlicht ontvangt.

Naast veel direct zonlicht wordt de Philodendron ook ongelukkig van tocht. Op een tochtige plek waar koude lucht langs de plant stroomt kun je last krijgen van zwarte vlekken op de bladeren. Kies dus voor een plek voor je plant waar de temperatuur redelijk stabiel is en blijft.

Water
De grond van een Philodendron moet in de lente en zomer lichtvochtig blijven. In de winter houdt hij er juist van om enkele dagen droog te vallen tussen de watergift beurten door. Steek je vinger een aantal centimeter de aarde in. Begint die al wat op te drogen? Geef de plant dat een fikse scheut water. Wacht daarna weer rustig af tot de grond nog licht vochtig tot droog is voordat je weer water geeft.

Bij een nieuwe kamerplant is het verstandig de controle in het begin liever te vaak dan te weinig uit te voeren. Na enkele keren water geven leer je vanzelf hoeveel en hoe vaak jouw Philodendron water nodig heeft.

Sproeien
Voor het sproeien van de meeste planten geldt: hoe meer hoe beter, dus ook voor de Philodendron. Vooral klimmende exemplaren met hun luchtwortels worden graag gesproeid. Raadzaam is om minimaal 1x per week te sproeien. Het is goed voor de vitaliteit van de plant omdat het stof verwijdert waardoor de plant niet geremd wordt in de fotosynthese. Hiernaast zorgt het ervoor dat eventueel beginnend ongedierte wordt verwijderd.

Voeding
Geef in de groeiperiode (lente en zomer) eens per week vloeibare voeding voor groene planten. Geef nooit een overdosis, ook niet na een periode dat de plant geen voeding heeft gehad. Bemesten is niet noodzakelijk in de herfst en niet nodig in de rustperiode (winter). Lees de gebruiksaanwijzing voor de dosering. Handhaaf de frequentie, maar halveer de dosering. Een teveel aan voeding is heel erg schadelijk voor de Philodendron, de grond wordt hier namelijk erg zuur van en dat kan leiden tot schade aan het wortelgestel.

Winterverzorging
In de herfst en winter kun je de grond tussen de watergiftbeurten vrijwel compleet op laten drogen voordat je weer water geeft. De verdamping is gedurende die tijd lager. De plant heeft daardoor in die periode minder water nodig. Je kan hem dan rustig een weekje extra droog laten staan.

VERPOTTEN
Philodendrons zijn snelle groeiers en hebben daarom regelmatig een nieuwe pot nodig. Kies bij het verpotten voor een pot die 20 procent ruimer is dan de originele pot. Kies voor een luchtig grondmengsel zoals potgrond gemengd met perliet, kokosvezel en/of zand. Verpot alleen in lente en zomer, dan kunnen de beschadigde wortels zich nog goed herstellen en de plant zich goed in de aarde vastzetten.

De Philodendron maakt na verloop van tijd niet alleen mooie grote bladeren aan, maar ook veel en stevige luchtwortels. Als deze in de weg zitten kun je ze simpelweg aan de basis afsnijden met een schoon mesje.

VERMEERDEREN
Bij de Philodendron is het per soort verschillend hoe je het beste de plant kan vermeerderen. Bij klimmende soorten, zoals de Monstera en Scandens, kan je een stengel met luchtwortel afknippen van de plant. Zet dit stekje, met de luchtwortel, in het water. Zorg dat er minimaal twee bladeren aan het stekje zitten, en dat de bladeren en de stam niet in het water staan. De niet klimmende soorten zijn de vermeerderen door middel van zaden of als de plant kleine plantjes aanmaakt naast de stam. Deze plantjes kan je vervolgens verwijderen en in het water of in de vochtige grond plaatsen.

Stekjes doen het vooral goed bij een temperatuur van rond de 23 graden. Om het stekje meer overlevingskans te geven, raden wij aan een plastic zak over de plant te doen. Op deze manier wordt de luchtvochtigheid en de temperatuur verhoogd.

ZIEKTES?
Philodendron soorten hebben over het algemeen weinig last van ongedierte. Vooral de soorten met harder blad zoals de Monstera lijken onaantastbaar. Mocht een plant uit deze familie toch last krijgen van bijvoorbeeld wolluis, dan kan men beter zo snel mogelijk actie ondernemen.Verwijder het zichtbare ongedierte zoveel mogelijk met een vochtige doek en behandel de plant vervolgens met ongedierte bestrijding, dat kan zowel chemisch als biologisch. Een goed huis- tuin- en keukenmiddeltje van water/groene zeep en een drupje spiritus staat hier beschreven.

GIFTIG?
Alle Philodendron soorten zijn licht giftig. Zorg dat kleine kinderen of dieren niet van de bladeren kunnen eten.

WETENSWAARDIGHEDEN
Dit grote plantengeslacht telt meer dan 500 soorten die allemaal in tropische gebieden – met name in Zuid-Amerika – voorkomen. Het overgrote deel van alle soorten Philodendron klimt met behulp van luchtwortels in bomen en grote struiken. Via die luchtwortels kunnen ze een beetje voedsel opnemen. Het meeste voedsel halen de planten via hun wortels uit de grond.

De liefde voor het klimmen in bomen zit bij deze planten zelfs in de naam. Die is een samenstelling van philo – wat afgeleid is van het Grieks voor liefde – en dendron – wat afgeleid is van het Grieks voor boom. Boomliefhebbers dus!

TEMPERATUUR
Overdag: 20°
Avond: 15°

geen afbeelding2_web.jpg