geen afbeelding_web.jpg

Nepenthes bloody mary

FAMILIE
Nepenthaceae

HERKOMST
Van Madagaskar oostwaarts over Azië en noord Australië, met als zwaartepunt Borneo. Borneo wordt gezien als de oorsprong van alle Nepenthes soorten.

IN DE VOLKSMOND
Bekerplant. Deze variatie is speciaal gekweekt voor zijn rode kleur, vandaar de toevoeging ‘Bloody Mary’.

VERZORGING

Standplaats
Zorg dat de Nepenthes zoveel mogelijk licht krijgt op een dag, Zet Nepenthes x ‘bloody mary’ op een lichte plaats, maar vermijdt direct zonlicht. De plant kan anders uitdrogen. Direct zonlicht moet echter vermeden worden.

Water
Zorg dat de potgrond altijd vochtig is, en dat wortels zo min mogelijk in een laagje water komen te staan. Altijd de plant van bovenaf op de potgrond water geven, zodat het water door de open grond heen sijpelt. Gebruik alleen zuiver regenwater, gedemineraliseerd water of gedestilleerd water.

Sproeien
Zorg voor een hoge luchtvochtigheid minstens 60% maar het liefst altijd hoger, dus regelmatig benevelen bij een kamertemperatuur van 18°C. Geef vaak water dat wel weer gemakkelijk de pot uit kan lopen. Besproei de plant regelmatig met een plantenspuit. Je kan hiervoor het best regen- of gedistilleerd water gebruiken.

Voeding


Winterverzorging


VERPOTTEN
Verpotten kan van januari t/m mei. Gebruik bij voorkeur een smalle maar diepe pot van minimaal 15cm hoog. Gebruik altijd een pot met gat aan de onderkant. De potgrond moet een luchtig mengsel zijn, bijvoorbeeld; turf, boomschors, spagnum, en eventueel perlite. De helft boomschors en de andere helft spagnum kan bijvoorbeeld ook. Een orchideëenmengsel is ook goed, maar let dan wel op dat er geen meststoffen al zijn toegevoegd. Als het grondmengsel minder vochtdoorlatend is, zorg dan dat de plant niet constant in een laagje met water staat. Volwassen planten moeten regelmatig ingekort worden. Je kan de plant dus snoeien als je deze te groot vindt worden. Door te snoeien voorkom je dat de plant te groot wordt, en meer bekers aanmaakt. Snoei echter niet te kort terug. Zorg dat er altijd groene bladeren aan een tak blijven zitten. Afgesnoeide taken kunnen weer als stekjes dienst doen.

VERMEERDEREN
Stekken is de snelste manier om snel een volwassen plant te kweken. Het beste is om na het snoeien van de plant, de afgesnoeide stekken in de potgrond te steken. Zorg dat de stekjes minstens 3 en voor de groeipunt minstens 4 bladeren bevatten. Knip de bladeren voor de helft af zodat de stekken niet te veel water kunnen verdampen, en de wortels de kans hebben om aan te groeien. Doe een plastic zak over de plant, om de luchtvochtigheid hoog te houden. Na verloop van tijd zullen worteltjes zich ontwikkelen, en zal de plant gaan groeien. Het kan weken tot zelfs maanden duren voordat de stekjes groei beginnen te vertonen.

ZIEKTES?
De Nepenthes is gevoelig voor bladluis. Regelmatig besproeien helpt hier preventief tegen.

GIFTIG?
De Nepenthes is niet giftig.

WETENSWAARDIGHEDEN
Nepenthes is vaak een typische klimplant die in regenwouden voorkomt. Ze kunnen een hoogte bereiken van wel 15 meter. De bekers vormen zich aan ranken aan het uiteinde van de bladeren. Meestal gebruikt de plant deze ranken om te kunnen klimmen, dmv een enkele slag om een tak. De Nepenthes soorten kunnen in 2 groepen worden ingedeeld; de laagland en de hoogland soorten. Laagland soorten zijn meestal het gemakkelijkst in cultuur. Deze soorten hebben een constante (hoge) temperatuur en constante hoge luchtvochtigheid nodig. Hoogland soorten zijn moeilijker, omdat ze een dag- en nachtritme nodig hebben. Tevens mag de maximale temperatuur niet te hoog zijn. Hoogland soorten komen voor op hoogten van 900 tot 3000 meter.

De vangbekers groeien aan de uiteinde van de bladeren. De bekers van de verschillende soorten zijn zeer divers. Zelfs de bekers aan 1 plant kunnen al sterk verschillen, onder- en bovenbekers verschillen dan van uiterlijk. De vang bekers van sommige soorten kunnen wel tot 50cm groot worden! Vrijwel alle soorten hebben een deksel boven de bekers, om vollopen en overstromen van de val tegen te gaan. De vallen hebben vaak tanden aan de rand van de beker, met daartussen nectarklieren. Zo verleiden ze insecten om over de rand te leunen. Als een insect in de val valt, hebben ze weinig kans om weer via de gladde wanden omhoog te klimmen. Onderin de val zit vloeistof, en in de wanden zitten verteringsklieren. De klieren scheiden verteringssappen af en nemen opgeloste voedingsstoffen van de prooi op.


TEMPERATUUR
Overdag: 20°

‘s Nachts: 10°

De maximale temperatuur is 30°

geen afbeelding2_web.jpg