Dionaea muscipula_web.jpg

Dionaea muscipula

FAMILIE
Droseraceae

HERKOMST
Dionaea muscipula is de enige soort in het geslacht Dionaea en komt alleen maar voor in de moeraslanden van Noord en Zuid Carolina in de Verenigde Staten.


IN DE VOLKSMOND
Venus vliegenval. Venus vliegenvanger

VERZORGING

Standplaats
Hoewel de Venus vliegenval alleen in een klein gebiedje in Amerika voorkomt kan deze plant ook in de tuin in Nederland overleven. Zorg hierbij voor een voedselarme moerasbodem die constant vochtig of nat is in de volle zon. Door de relatief koude winters in Nederland is de kans groot dat het blad afsterft in de winter. Onder de juiste omstandigheden komt de plant daarna in de lente vanzelf weer op. Het is wel belangrijk dat de plant niet meer dan een week aaneengesloten bevriest. Ook kan de plant erg slecht tegen vorst erg laat in het jaar, wanneer de bladgroei alweer op gang is gekomen.

In het wild groeit D. muscipula in direct zonlicht op de moerasgrond. Ook in de woonkamer heeft de plant volle middagzon nodig. Zet de plant in de vensterbank van een raam op het Zuiden. Vooral in de winter moet je plant zo veel mogelijk licht krijgen om te overleven.

Water
De Venus vliegenvanger is een echte moerasplant en moet daarom altijd nat staan. Zorg ervoor dat het waterniveau altijd meer dan 5 centimeter onder de bovenkant van de potgrond staat zodat de bladeren nooit in het water staan. Het is van belang dat de plant regenwater krijgt (of osmosewater, gedemineraliseerd water, etc.). Omdat deze plant zijn voedingsstoffen verkrijgt uit insecten is hij aangepast aan een voedselarme omgeving. Voedingsstoffen die de grond binnen komen via het gietwater doen de plant daarom geen goed.

Sproeien
Zowel binnen als buiten is het niet nodig om de Dionaea te besproeien.

Voeding
De Venus vliegenvanger haalt zijn voedingsstoffen uit insecten die in de vallen belanden. Het is daarom onnodig om voeding aan de aarde toe te voegen. Sterker nog, dit is slecht voor de plant. Als de plant binnenshuis geen insecten vangt kan de plant bijgevoerd worden door gerehydrateerde bloedwormen of ander insectenmateriaal in de vallen te leggen. Hierbij moeten de haren in de val gemasseerd worden zodat de plant het weefsel gaat verteren. Dode vliegen in de val leggen die misschien al dagen op de vensterbank liggen heeft totaal geen zin, aangezien die waarschijnlijk al zo goed als verteerd zijn. Wel kun je insecten gebruiken waarvan je weet dat ze pas net gestorven zijn.

Winterverzorging

VERPOTTEN
Gebruik bij het verpotten van je plant speciale carnivoren-potgrond. Deze aarde bevat erg weinig voedingsstoffen en zouten en is daarmee geschikt voor de Venus vliegenvanger. Gebruik bij het verpotten een pot die ongeveer 20% groter is dan het origineel.

VERMEERDEREN
Je kunt je Dionaea muscipula vermeerderen door de kluit voorzichtig in meerdere stukken op te delen. Hierna kun je elk stuk apart oppotten.

ZIEKTES?
Als insecteneter heeft de Venus vliegenval weinig last van plaagdieren. Wel kan er rot van de bladeren en wortels optreden wanneer het waterlevel te dicht bij het oppervlakte staat. Probeer de aarde daarom altijd nat te houden zonder dat de wortels verdrinken.

GIFTIG?
De Venus vliegenval is niet giftig voor mens of dier.

WETENSWAARDIGHEDEN
Net als alle andere angiospermen (bloemplanten) produceert de Venus vliegenval bloemen om zich te vermeerderen. Deze worden bestoven door insecten. Dat gebeurt vaak genoeg in het plantenrijk, maar voor de Venus vliegenval ligt het net iets ingewikkelder. Deze plant vangt namelijk natuurlijk insecten met zijn happertjes. Om ervoor te zorgen dat de insecten die net waardevolle pollen opgepikt hebben in de bloem niet in de happers verdwijnen staan de bloemen op onwaarschijnlijk hoge stengels.

TEMPERATUUR
overdag: 18°

‘s nachts: 1°

geen afbeelding2_web.jpg