Crassula
FAMILIE
Crassulaceae
HERKOMST
Crassula is een genus dat op veel plekken ter wereld voorkomt. De meeste soorten – en vooral die als kamerplant worden gekweekt – komen uit het zuiden van Afrika. Weinig Crassula soorten zijn winterhard. Deze plantensoort komt buiten de (sub)tropen dus maar zelden voor.
IN DE VOLKSMOND
Crassula, Jadeplant
KENMERKEN EN VERZORGING
Standplaats
Crassula's staan het liefst op een zonnige standplaats. De Crassula dient geleidelijk aan het directe zonlicht te wennen, wanneer je de plant in de zomer voor het raam op het zuiden wil zetten is het verstandig deze eerst verder van het raam te plaatsen en daarna geleidelijk naar het raam toe te bewegen zodat de plant aan de zon kan wennen. Wanneer de stengel erg lang wordt met daaraan maar schaars wat bladeren hier en daar staat de plant te donker. Hij strekt zich dan als het ware naar het licht toe.
Water
Crassula’s zijn succulenten. Vetplanten zijn erg efficiënt in hun waterhuishouding. Ze leggen onder meer een watervoorraad aan in hun bladeren. Door de wasachtige laag die op de bladeren ligt, verdampt er ook weinig van het opgenomen water. De waterbehoefte van een Crassula is daardoor laag. Geef de Crassula gedurende het voorjaar maar af en toe water. Let hierbij op dat de grond eerst goed droog is voor je opnieuw water geeft. In de zomer kan men de Crassula het beste minimaal één week droog laten staan. Wanneer de bladeren van de Crassula rimpelig worden is dit een teken dat de plant te weinig water krijgt.
Een teveel aan water bij deze plant zal ervoor zorgen dat de onderste bladeren en stam gaan rotten. De plant zal dan uiteindelijk sterven. Geef bij twijfel daarom liever te weinig water dan te veel.
Sproeien
Sproeien wordt bij de Crassula niet aangeraden omdat stilstaand water tussen de bladeren en de stam tot rot kan leiden.
Voeding
De Crassula groeit redelijk langzaam en heeft over het algemeen weinig voeding nodig. Mocht je de plant voeding willen geven doe dit dan in het voorjaar. Afhankelijk van de dosering is maximaal éénmaal per één á twee maanden aan te bevelen. Je kan voor de Crassula het beste cactusvoeding gebruiken.
Snoeien
Het is mogelijk om de Crassula te snoeien, knip hiervoor de stam op de gewenste hoogte af. Vanaf het snoeipunt zal de plant niet meer verder groeien. In het groeiseizoen zal de Crassula niet zozeer de hoogte in willen gaan, maar eerder een boel zijtakken produceren.
Winterverzorging
De meeste succulenten - en in ieder geval de Crassula - gaan vanaf de herfst langzaam in winterrust. Verminder in die periode de watergift niet alleen in hoeveelheid, maar ook in de frequentie. De plant neemt in deze koudere seizoenen nog maar weinig water op, ook omdat hij een watervoorraad aanlegt in zijn bladeren en stengels. Een watergift eens in de zes weken is dan waarschijnlijk voldoende.
VERPOTTEN
Vanwege de beperkte voedingsbehoefte hebben Crassula’s geen bijzonder grote pot nodig. Mocht je bij het optillen van de kluit uit de pot zien dat die voornamelijk uit wortels bestaat, dan is het wél tijd voor een verhuizing. Verpot de Crassula in dit geval in de lente of zomer, wanneer de plant aan het groeien is en zich eenvoudiger kan herstellen. Plaats de Crassula in een pot die minimaal 20% breder is dan de originele pot. Om de plant optimaal te verzorgen kan men het beste speciale cactusgrond gebruiken. Deze kun je ook zelf mengen door 50% potgrond en 50% zand samen te voegen.
VERMEERDEREN
Je kan een Crassula uitstekend stekken door een volwassen blaadje af te breken en dat op droge aarde te leggen. Geef het geen water en na verloop van tijd zullen uit de wond worteltjes ontstaan. Vanaf dat moment kun je beginnen met af en toe een scheutje water geven.
Je kan de Crassula ook stekken door een kopstekje te nemen. Laat de wond een aantal dagen drogen door het stekje op een lichte plek te leggen en steek de onderkant vervolgens in de grond. Wacht ook hierbij met water geven tot de eerste worteltjes ontstaan.
ZIEKTES?
Crassula’s kunnen gevoelig zijn voor wolluis. Deze beestjes kun je het beste eerst te lijf gaan met een harde waterstraal (wel de aarde even afdekken). Vervolgens spuit of behandel je de bladeren met een mengsel van water en 2% spiritus en 2% groene zeep. Herhaal dit om de paar dagen tot je geen spoor van het ongedierte meer ziet.
GIFTIG?
De Crassula is giftig voor mens en dier. Het eten van de plant kan zorgen voor ander andere braken, diarree en verlies van coördinatie.
WETENSWAARDIGHEDEN
De Crassula is een plant die zelden in de huiskamer tot bloei komt. Crassula's die wel bloemen produceren hebben vaak een standplaats buiten in de tuin. De bloei wordt namelijk gestimuleerd door het temperatuurverschil tussen de winter en de zomer.
TEMPERATUUR
Middag: 12 ºC
Avond: 5 ºC