Chlorophytum comosum_web.jpg

Chlorophytum comosum

FAMILIE
Antheriaceae

HERKOMST
De wortels van de Graslelie liggen in het zuidelijke gebied van Afrika, waar hij in de natuur als bodembedekker groeit. Hier komen wel 65 verschillende soorten voor!

IN DE VOLKSMOND
Graslelie

VERZORGING

Standplaats
Hij staat het liefst op een lichte plaats (geen volle zon), maar in de schaduw kan ook. Van een plekje bij een raam op het noorden of op het westen/oosten wordt hij blij. Mocht dit niet lukken dan kan hij ook op een donkerdere plek staan, al zullen de bladeren dan ook wat donkerder worden waarschijnlijk. In de zomer kan hij ook prima buiten staan. Het is een gemakkelijke kamerplant die het ook goed doet in hangpotten.

Water
De Graslelie is een bijzonder sterke kamerplant. Je moet deze kamerplant regelmatig water geven. Laat de potgrond tussen twee gietbeurten in licht opdrogen, maar de wortelkluit nooit uitdrogen. Zorg ervoor dat er geen water onderin de pot blijft staan. Hij wil ongeveer 2 keer per week water en eens in de week een lekkere sproeibeurt, maar als je het een keer vergeet doet hij er niet moeilijk over. Bij een royale watergift barst de plant soms letterlijk uit de pot, zo snel wil deze dan groeien. Tijdig verpotten is dan de oplossing. In de herfst en winter de plant iets droger houden.

Sproeien
Eens in de week te besproeien met de plantenspuit, zodat de luchtvochtigheid lekker hoog blijft. Bij een te lage luchtvochtigheidsgraad kunnen de bladranden en bladpunten bruin kleuren.

Voeding


Winterverzorging


VERPOTTEN
De Chlorophytum is een redelijk snelle groeier en heeft dus vaker een grotere pot nodig voor zijn wortels. Daarom is het verstandig ‘m elk jaar te verpotten.

VERMEERDEREN
De Graslelie staat ook bekend om het gemak waarmee je nieuwe stekjes kan maken, ze groeien namelijk letterlijk aan de plant mits de moederplant groot genoeg is. Er zal dan een klein kopstekje aan een stengel bungelen. Deze kan je afknippen en in verse potgrond plaatsen om er een nieuwe Graslelie uit te laten groeien.

ZIEKTES?
De Graslelie is helaas wel enigszins vatbaar voor ziektes als luis en spint. Controleer jouw plant dus zo nu en dan op witte of bruine bolletjes.

GIFTIG?


WETENSWAARDIGHEDEN
Dit plantje verdraagt droge lucht, maar belangrijker: volgens onderzoek van NASA is de Graslelie erg goed in het verwijderen van de schadelijke stoffen benzeen, formaldehyde en koolmonoxide uit de lucht. Hij filtert wel tot 95% van deze schadelijke stoffen. De naam betekent niet meer dan ‘geelgroene plant’ en hij is sinds de 19e eeuw in onze huiskamers te vinden.

TEMPERATUUR
Overdag: kamertemperatuur

‘s Nachts: verdraagt lagere temperatuur, maar bij een temperatuur lager dan 10°C wordt de groei geremd.

geen afbeelding2_web.jpg