Ceropegia woodii
FAMILIE
Asclepiadaceae
HERKOMST
Ceropegia is inheems in Zuid-Afrika, Swaziland en Zimbabwe, maar dit plantje vindt men tegenwoordig zowat overal in de tropen. Dit geslacht omvat 150-200 soorten.
IN DE VOLKSMOND
De stengels zijn dun als draad, de hartvormige blaadjes zitten er als bedeltjes aan en de bloemen doen aan een opengewerkte Oosterse lantaarn denken, vandaar zijn bijnaam: Chinees lantaarnplantje. Maar dit plantje wordt ook weleens ‘hartjesplant’ genoemd, vanwege zijn lieflijke blaadjes in de vorm van hartjes.
VERZORGING
Standplaats
Eigenlijk is Ceropegia een vetplantje en zoals alle vetplanten, is ook de Ceropegia woodii weinig veeleisend op het gebied van verzorging. Deze plant kan veel zon hebben. Hang de stengels wat los en vrijuit en zet hem op een lichte tot zonnige plaats. Hij gedijt bij voorkeur op een zonnige plek, maar kan ook in halfschaduw hangen. Probeer hoe dan ook direct zonlicht te vermijden
Water
De plant heeft niet veel water nodig; geef pas water als de grond is opgedroogd. De Lantaarnplant houdt namelijk niet van natte voeten. Qua water is hij niet de moeilijkste, maar zorg ervoor dat je minsten 1x per week even kijkt of zijn grond nog vochtig is of juist droog. Is dit laatste het geval dan mag hij weer een kleine scheut. Voorkom een voetbad.
Sproeien
Een sproeibeurt op zijn tijd kan de Ceropegia zeer waarderen.
Voeding
Geef de plant één keer per drie weken plantenvoedsel.
Winterverzorging
VERPOTTEN
Het verpotten van de Lantaarnplant is niet nodig.
VERMEERDEREN
Het stekken van de Ceropegia woodii is niet al te ingewikkeld. Knip met een (schone) schaar een stukje van de streng af. Het is belangrijk dat de stukjes nog blaadjes bevatten. De sprietjes kun je zo in een glaasje water hangen en op een lichte plek wegzetten. Het kan even duren voordat er worteltjes komen, meestal aan het begin van het stengeltje of uit het ” knobbeltje” waar ook de blaadjes uit groeien. Zodra er worteltjes aan zitten kun je de stekjes in de aarde zetten. Worden de ranken van de plant te lang? Dan kun je deze simpelweg terug in model knippen.
ZIEKTES?
Dit plantje heeft weinig last van ziekten en plagen.
GIFTIG?
De Ceropegia is een van de weinige planten uit dit geslacht die niet giftig is.
WETENSWAARDIGHEDEN
De naam komt van ‘keros’ (was) en ‘pege’ (bron): naamgever Carl Linnaeus vond de bloem lijken op ‘een fontein van was’. De plant heeft geen symbolische betekenis, al wordt het hartvormige blad vaak wel als een teken van liefde gezien. Het is een hangende vetplant die uit een wortelknol groeit en heet officieel Ceropegia woodii. De plant is in 1881 ontdekt door John Medley Wood, die de plant aan rotsen in Natal zag hangen. In het wild kunnen de ranken tot wel vier meter worden en vormen de bloemen een val voor vliegjes die voor de bestuiving zorgen. Binnen blijft de lengte beperkt tot ongeveer een meter.
TEMPERATUUR
Overdag: 18°
‘s Nachts: 10°