geen afbeelding_web.jpg

Brighamia Insignis

FAMILIE
Campanulaceae

HERKOMST
De Hawaï-palm (Brighamia) is afkomstig uit Hawaï. Daar komt hij alleen in bepaalde gebieden voor.

IN DE VOLKSMOND
Vulkaanpalm.

Engelse namen voor de soort zijn Hawaiian palm, Vulcan palm en Cabbage on a stick (‘kool op een stok’).

Hawaïaanse namen zijn Alula, Haha, Olulu en Pu aupaka.

Ondanks wat zijn naam doet vermoeden is het geen palm, maar een vetplantachtige.

VERZORGING

Standplaats
Deze palm houdt van een zonnige plek, maar niet van direct zonlicht. De Vulkaanpalm groeit in de winter en heeft haar rustperiode in de zomer, dat is tegenovergesteld van wat wij kennen bij andere planten. Bij weinig uren daglicht en veel wisselingen in standplaats en/of verzorging laat deze Hawaii-palm makkelijk haar bladeren vallen maar deze komen vaak weer terug. In de winter mag de plant wel in de volle zon worden geplaatst.

Water
De Brighamia insignis is een vrij makkelijke plant die weinig water nodig heeft. De stam van de “Hawaiian Palm” is, net als bij een cactus, een waterreservoir. Ze kan daardoor wel zes weken zonder water overleven en bij te veel water kan de stam gaan rotten (dus gemiddeld maar éénmaal per week water geven).

Sproeien


Voeding


Winterverzorging
Door stress kan de “Hawaiian Palm” veel blad verliezen. Stress omstandigheden zijn de overgang van de winter naar de zomer als het plotseling erg licht wordt, te veel water, etc. Leuk om te weten: als je elke maand bijmest, dan heb je vanaf de herfst kans op bloemen. Hij krijgt dan in oktober/november kleine gele bloemen.

VERPOTTEN


VERMEERDEREN
Uit zaad.

ZIEKTES?


GIFTIG?


WETENSWAARDIGHEDEN
Bedreigingen voor de soort worden gevormd door menselijke verstoring van leefgebieden van de plant, het grazen van ingevoerde geiten, branden, de ingevoerde mijt Tetranychus cinnabarinus die op de bladeren parasiteert en ook competitie met ingevoerde, invasieve plantensoorten. Ook het kleine overgebleven aantal planten maakt de overleving van deze soort risicovol vanwege de lage genetische variabiliteit en de kwetsbaarheid voor natuurrampen.

Wetenschappers hebben, hangend aan touwen en touwladders, de nog overgebleven planten op moeilijk bereikbare plaatsen handmatig bestoven. Zaad dat vervolgens van wilde exemplaren is geoogst, is naar botanische tuinen over de hele wereld verstuurd. Het Nederlandse bedrijf Plant Planet heeft zaden in handen gekregen en is in samenwerking met IUCN een veredelingsprogramma begonnen. Dit heeft als resultaat opgeleverd dat er een selectie is ontstaan die is geschikt voor teelt in kassen. De plant wordt momenteel in de handel onder de naam ‘Hawaiian Palm’ aangeboden. Een gedeelte van de opbrengst wordt in een fonds gestort met als doel om deze soort en andere bedreigde soorten op Hawaï weer terug te plaatsen in de natuur.

De plant maakt deel uit van de National Collection of Endangered Plants. Namens het Center for Plant Conservation zorgt de National Tropical Botanical Garden voor de bescherming van de plant.

TEMPERATUUR
overdag: 18-25° (kan niet tegen vorst)

’s nachts: min 18°

geen afbeelding2_web.jpg