Leven luchtplantjes alleen van lucht?
June 14, 2019
Over luchtplantjes wordt vaak gezegd dat ze zo gemakkelijk zijn, omdat ze weinig verzorging nodig hebben. Dat is ook zo, maar voor je je huis volhangt met deze prachtige planten: er zijn een paar dingen waarmee je rekening moet houden. Hieronder vind je een lijstje met zes tips voor de verzorging van luchtplantjes. Met deze tips zorg je ervoor dat je plantjes optimaal groeien. Maar eerst even wat achtergrond om deze plantensoort beter te leren kennen.
Tillandsia’s in Nederland
De Tillandsia’s die je hier in de winkel koopt, komen bijna allemaal van dezelfde leverancier uit Guatemala. Het zijn vrijwel allemaal epifyten. Ze zijn razend populair vanwege de grillige vormen van het blad. Omdat ze (haast) geen wortels hebben, kun je ze op allerlei manieren ophangen of neerleggen in je huis. Sommige soorten krijgen ook prachtige bloemen. Wil je je Tillandsia’s goed verzorgen, dan helpen we je daar graag mee met onderstaande tips.
Verzorgingstips:
Ontbreekt de naam (en dat is vaak zo), dan vormt de kleur van de bladeren een kleine aanwijzing: heeft het plantje een grijze zweem, dan is het waarschijnlijk afkomstig uit een droog gebied en heeft het minder water nodig. Is het een groen plantje, dan is het regenwoud de plek van herkomst. Je geeft dan iets meer water dan aan de meer grijzige soorten.
In de winter hoef je ze maar een keer in de twee weken een sproeibeurt te geven, maar in het groeiseizoen (lees: lente en zomer) moet je ze minstens 1x per week besproeien. Je kunt ze het beste regenwater geven, want in kraanwater zitten veel zouten die achterblijven op de bladeren. Uiteindelijk kunnen die het blad verbranden. Wat je vaak leest, is dat een dompelbad (van regenwater) de plantjes goed doet. 10 tot 15 minuten is echter meer dan voldoende. Het plantje zuigt zich vol met vocht en kan er dan weer even tegenaan. Een absolute voorwaarde bij deze manier is dat je het plantje goed laat opdrogen! Het liefste doe je dit waar genoeg luchtcirculatie is, zodat ze snel drogen. Tillandsia’s kunnen absoluut niet tegen achtergebleven water tussen hun schubben of in de oksels.