Anthurium
FAMILIE
Araceae
HERKOMST
Het geslacht Anthurium komt in het wild voor in tropisch Amerika.
IN DE VOLKSMOND
Flamingoplant
Aronskelk
VERZORGING
Standplaats
De Anthurium staat het liefste op een lichte plek waar weinig direct zonlicht valt. Denk hierbij aan een vensterbank op het noorden, of een plek een aantal meter van het raam op de andere windrichtingen. Felle middagzon kan de bladeren doen verbranden, waarna er bruine randen en vlekken ontstaan. Bij te weinig licht zal de plant stagneren in zijn groei. De bloemen krijgen in dat geval ook hun kenmerkende kleur niet.
Water
Net als de andere leden van de Araceae familie (bijvoorbeeld Monstera en Philodendron), hebben Anthuriums niet bijzonder veel water nodig. Zij gedijen het beste wanneer je de grond tussen watergiftbeurten door nét droog laat vallen. Dit gebeurt in de lente en de zomer, wanneer er meer zonne-uren zijn en de temperatuur hoger is, natuurlijk sneller dan in het najaar en de winter. Voel daarom altijd goed aan de aarde voordat je water geeft.
Sproeien
Anthuriums houden van een hoge luchtvochtigheid. De badkamer (indien er genoeg ramen aanwezig zijn) is daarom bij uitstek een geschikte plek voor deze planten. Verder is het niet aan te raden een Anthurium direct boven een loeiende verwarming te plaatsen, aangezien de luchtvochtigheid dan radicaal afneemt.
De dikke, glanzende bladeren van Anthurium hebben er baat bij als ze één tot meermaals per week besproeid worden. Dit helpt ook ophoping van stof op het blad voorkomen, waardoor de plant niet gehinderd wordt in zijn fotosynthese. Daarnaast helpt het sproeien tegen droogte-minnend ongedierte, zoals spint.
Voeding
Het bijvoeden van een Anthurium is aan te raden gedurende het groeiseizoen (april t/m september). Zoek hierbij een voeding die rijk is aan fosfor. Dit kun je op de verpakking zien aan de N-P-K waarde die erop staat. P staat hierbij voor phorphorous, of fosfor. Gebruik bij het voeden van de Anthurium altijd minder dan de aanbevolen dosis, om te voorkomen dat zouten zich ophopen in de potgrond.
Winterverzorging
In de herfst en winter kun je de grond tussen de watergift beurten vrijwel compleet op laten drogen voordat je weer water geeft. De verdamping is gedurende die tijd lager. Daardoor heeft de plant in die periode minder water nodig.
VERPOTTEN
Een Anthurium die op stam groeit, kan erg groot worden. Mocht de plant té groot worden, dan kunnen stammen gesplitst worden in losse potten. Ook kun je ten alle tijden probleemloos bladeren verwijderen die hun eigen leven zijn gaan leiden. De groei kan ook onderdrukt worden door de plant langer in een kleine pot te houden.
Het verpotten van een Anthurium kun je het beste doen in de lente of vroege zomer, als de plant actief aan het groeien is. Mocht je tijdens het verpotten wat wortels beschadigen, dan kan de plant deze snel weer repareren. Verpot de plant in een pot die ongeveer 20% groter is in diameter dan de originele pot. Anthuriums staan het liefste in grof, luchtig substraat. Denk hierbij aan potgrond gemengd met perliet, kokosvezel of spagnum mos. Je verkleint daarmee de kans op het geven van teveel water, en dus ook de kans op wortelrot.
VERMEERDEREN
Een Anthuriumsvegetatief vermeerderen kan door de kluit te scheuren. Je kunt de verschillende delen daarna in aparte potten oppotten. Natuurlijk is het ook mogelijk om deze planten op te kweken uit zaad.
ZIEKTES?
Een Anthuriums is niet bijzonder gevoelig voor ziektes of plagen. Mocht je toch beestjes vinden op je plant, dan kun je die zowel chemisch als biologisch bestrijden. Ook kan het al heel wat helpen om de plant onder de douche te zetten en goed af te spoelen (dek de aarde dan wel even af zodat die niet zeiknat wordt), en regelmatig te besproeien.
GIFTIG?
Anthurium planten zijn giftig door de aanwezigheid van calciumoxalaat. De stof vormt kleurloze naaldachtige kristallen. Als je delen van de plant inneemt, kun je last krijgen van een brandende mond en keel, en blaren in je mondholte en slokdarm krijgen. Daarnaast kan het sap irriterend zijn voor je huid en ogen. Dit geldt ook voor huisdieren, zorg dus dat zij niet van de plant kunnen eten.
WETENSWAARDIGHEDEN
Het genus Anthurium heeft maar liefst 1.000 soorten. Het is dus niet verwonderlijk dat een groot aantal Anthuriums bij ons in de woonkamer terecht zijn gekomen. Vooral de flamingoplant, de variant met de opvallende – vaak rood of roze – bloemen is al jaren mateloos populair. Toch weten veel mensen niet dat het grote gekleurde ‘bloemblad’ wat zo de aandacht trekt eigenlijk helemaal geen bloem is. De bloemen van Anthurium zijn eigenlijk erg klein en zitten verankerd op de vaak gele staaf die uit dit bloemblad steekt. Als je goed kijkt, zul je allemaal puntjes op deze staaf zien, waarbij elk van die puntjes een bloemetje is. Het grote gekleurde blad eromheen is een ‘normaal’ blad wat de functie van een bloemdek over heeft genomen. Dit deel van de plant heet ook wel een bractae.
MINIMALE TEMPERATUUR
Middag: 20 ºC
Avond: 16 ºC