Aglaonema
FAMILIE
Araceae
HERKOMST
De Aglaonema is een klein geslacht van laagblijvende kruiden. Deze komen in het wild voornamelijk voor in de tropische bossen van zuidelijk Azië en
Nieuw Guinea.
IN DE VOLKSMOND
Aglaonema
VERZORGING
Standplaats
Zet je Aglaonema op een lichte plek waar weinig direct zonlicht valt. Middagzon kan zorgen voor verbranding en bruine randen en vlekken op de bladeren. De vensterbank van een raam gericht op het noorden is perfect voor deze plant. Bij een raam in een andere windrichting moet de plant één of meerdere meters van het raam weg gezet worden.
Water
Een Aglaonema kan een hoop hebben wat de watergift betreft. Het liefste staan ze in de lente en zomer altijd licht vochtig. Zorg ervoor dat het water altijd makkelijk weg kan lopen door een binnenpot te gebruiken of door de plant op te potten in een terracotta pot met een gat onderin. Door deze voorzorgsmaatregelen te nemen, voorkom je wortelrot.
Sproeien
Besproei je Aglaonema regelmatig om stof van de bladeren te weren. Daarnaast kan sproeien bij deze plant ook helpen om ongedierte te voorkomen.
Voeding
Je kunt je Aglaonema in het groeiseizoen (van maart tot oktober) één tot tweemaal per maand bijvoeden. Dit is van belang om de mooie pigmenten te blijven aanmaken die het blad alle kleuren van de regenboog geven.
In de herfst en winter groeit de plant amper en wordt extra voeding dus ook niet opgenomen. Sterker nog, doordat de voeding in de aarde blijft hangen, kunnen de wortels door de aanwezige niet opgenomen zuren verbranden.
Winterverzorging
In de herfst en winter kun je de grond tussen de watergift beurten vrijwel compleet op laten drogen voordat je weer water geeft. De verdamping is gedurende die tijd lager. Daardoor heeft de plant in die periode minder water nodig.
VERPOTTEN
De Aglaonema groeit vooral in de breedte. Regelmatig verpotten is daarom een must bij deze plant. Kies om ongeveer 2 jaar een pot die 20% groter is dan het origineel. Pot de plant op in een luchtig grondmengsel. Dit kun je zelf maken door potgrond te mengen met zand, perliet en/of kokosvezel. Op die manier kan overtollig water makkelijker weglopen. Verpot alleen in de lente of zomer. De plant is dan actief en de schade aan de wortels wordt dan sneller hersteld.
VERMEERDEREN
Je kunt de Aglaonema alleen vermeerderen door de kluit te scheuren. Dit kan dus pas als je plant bestaat uit meerdere schuiten. In dat geval kun je deze uit de aarde halen en de verschillende stammetjes voorzichtig van elkaar los trekken. Als dit niet lukt kun je de kluit ook met beleid los snijden. De verschillende stukken kun je daarna los oppotten in een luchtig grondmengsel. Houdt de aarde licht vochtig.
ZIEKTES?
De Aglaonema is gevoelig voor spint, wolluis, trips en ander ongedierte. Wanneer je deze beestjes ontdekt kun je het beste de meest aangetaste delen wegknippen en de rest behandelen met een mengsel van water met 2% spiritus en groene zeep. Blijf dit herhalen tot een paar dagen nadat je het laatste beestje hebt zien lopen.
GIFTIG?
Net als vrijwel alle leden van de aronskelkfamilie is de Aglaonema licht giftig door de aanwezigheid van calcium oxalaat kristallen. Deze kunnen voor kleine wondjes in de mond en keel zorgen waardoor zwelling en blaren kunnen ontstaan. Ook kan het eten van deze plant zorgen voor misselijkheid en braken.
WETENSWAARDIGHEDEN
In tegenstelling tot de meeste andere geslachten uit de aronskelkfamilie heeft de Aglaonema geen grootse, weelderige bloeiwijze. In plaats daarvan lijkt ze bloeiwijze op een klein maiskolfje met een toefje schitterend haar bovenop. Dit 'haar' is waar het geslacht zijn naam aan dankt: Aglaonema betekent zoiets als 'schitterende draden'.
TEMPERATUUR
Overdag: 18°C
Avond: 15°C