Adenium obesum_web.jpg

Adenium obesum

FAMILIE
Apocynaceae

HERKOMST
De Adenium obesum komt in het wild voor in de droge gebieden van oostelijk en zuidelijk Afrika en op het Arabisch schiereiland.

IN DE VOLKSMOND
Woestijnroos


VERZORGING

Standplaats
De Adenium is een echte zonneliefhebber. Zet deze plant gerust in de middagzon of zorg er in ieder geval voor dat de plant op een erg lichte plek staat. Dit helpt ook met de snelle verdamping van water waardoor er minder kans is op afvallende bladeren of rot aan de stam of wortels.

Water
De Woestijnroos heeft daarnaast een succulente stam waar hij zijn water in opslaat. Deze plant heeft daardoor erg weinig water nodig. Bij een teveel aan water zal de plant zijn bladeren laten vallen. Zorg er daarom voor dat de potgrond compleet kan opdrogen na het water geven. De plant hoeft pas weer water te krijgen wanneer de stam zijn spanning verliest. Controleer dit regelmatig.

Sproeien
Omdat de Adenium obesum een droogte-minnende plant is, is het niet raadzaam op deze te besproeien. Stilstaand water tussen de bladeren kan voor rot zorgen.

Voeding
Je kunt de Woestijnroos bemesten in het groeiseizoen (van maart tot oktober) door één tot tweemaal per maand voeding te geven. Doe dit niet in de winter, dan is de plant in rust en kan hij de voedingsstoffen niet goed opnemen.

Winterverzorging
In de winter wil deze plant beduidend minder water dan in de lente en de zomer. In de winter kun je hem beter te droog laten staan dan dat je teveel water geeft. Als je niet oppast, kan te veel water in de winterperiode je Adenium fataal worden. Laat hem daarom tussen het water geven echt meerdere dagen droog staan voordat je opnieuw water geeft.


VERPOTTEN
De Adenium obesum heeft niet veel ruimte nodig. Het houden van deze plant in een relatief kleine pot kan daarnaast helpen om de grootte van de plant onder controle te houden. Als de plant verpot moet worden gebruik dan een luchtig grondmengsel zodat overtollig water snel een uitweg kan vinden. Hiervoor kun je bijvoorbeeld potgrond mengen met zand en perliet. Gebruik een pot die 20% groter is dan het origineel en verpot bij voorkeur in het groeiseizoen zodat de wortels zich makkelijker kunnen herstellen.

VERMEERDEREN
Deze plant vermeerderen kan eenvoudig door middel van stekjes. Laat de wond van de afgesneden stekken twee dagen drogen op een warme, zonnige plek en stop de stekken daarna in luchtige, licht vochtige potgrond. Geef erg weinig water gedurende het wortel-proces om te voorkomen dat de nieuwe wortels onmiddellijk wegrotten.

ZIEKTES?
De Woestijnroos is niet uitzonderlijk gevoelig voor ziektes en plagen, maar kan wel last krijgen van wolluis. Wanneer je deze beestjes aantreft is het aan te raden om de plant in de spuiten met een mengsel van water met 2% spiritus en 20% groene zeep. Stip alle luizen die je ziet daarnaast aan met pure spiritus. Herhaal dit tot er een aantal dagen geen beestje meer te zien is.

GIFTIG?
Het sap van de Adenium obesum is zeer giftig! Dit melksap wordt als pijlgif gebruikt in de gebieden van herkomst. Het sap kan bij aanraking al irriterend zijn en het is een goed idee om handschoenen te dragen bij het snoeien en verpotten. Pas goed op met deze plant bij kinderen of huisdieren.


WETENSWAARDIGHEDEN
Hoewel de Woestijnroos in de Nederlandse huiskamer een langzame groeier is en vaak als bonsai-achtige plant gehouden wordt, kan deze plant in het wild enorme proporties aannemen. Op de savanne staan ze doorgaans als moddervette boompjes te bakken in de zon.


TEMPERATUUR
Overdag: 20 - 25 °C
Avond: 18 °C

Winter: 15 °C (okt - mrt)

Adenium+obesum_lig.jpg